"Nordkap 2008" - ett äventyr i text och bild -


Sommaren 2008 packade vi vår Land Rover Defender och körde mot Norge. Vi hade bestämt oss för att köra längs den norska kusten, vända vid Nordkap, köra hem genom Finland och ta oss via Åland hem igen.

Här kan du se lite av de cirka 5000 fotografierna som tog på resan!
  
  
Vi började vår långa resa med att köra västerut. Vårt första stopp i Norge blev den gamla Bergstaden Røros som är en av de få gruvbyarna i världen som är med på UNESCO:s världsarvslista. Efter det körde vi vidare mot Trollstigen nära Ålesund och körde där efter in på Atlantvägen och följde kusten norrut. Vi passerade Trondheim, Moi Rana, Bodö mm. och tog sedan färjan till Moskenstraumen på Lofoten.

   
   
Vi tillbringade många sköna dagar på Lofoten. Under de dagar vi var där körde vi runt en hel del med bilen, vi vandrade i de underbart vackra bergen, vi åtke på valsafari i Andenes och såg Kaskelottvalar, Lunnefågel och en hel del annat. www.whalesafari.com
 
  
Körde vidare mot Narvik, stannade till vid hällristningarna i Alta och tog sedan en avstickare till Norges nordligaste stad Hammerfest innan vi fortsatte mot Nordkap.

    
    
När vi äntligen nått vårat mål Nordkap, var ett regnväder på väg in från det kalla ishavet. Vi traskade iväg i blåsten mot det riktiga Nordkap vilket är udden bredvid den mer kommersiella udden "Nordkap". Efter ungefär 3 timmars vandring nådde vi udden där vi satte oss ned och åt en välbehövlig medhavd lunch precis som solen tittade fram mellan molnen. Tyvärr vart solen inte långvarig och det kalla isande regnet förföljde oss på vägen tillbaka till bilen.
 

Kalla och frusna efter vandringen tillbaka till bilen begav vi oss till "Nordkap" , där vi gick in i den stora byggnaden och avnjöt en varsin våffla med sylt och grädde inne i värmen. Det var verkligen skönt att få värma sig!

Efter att ha nått till slutdestinationen, så långt norrut man kan komma med bil eller till fots så satte vi kurs mot Finland. Vi körde längs kusten söderut och passerade Porsanger, vidare mot Nesseby och stannade till i Kirkenes. Så småningom närmade vi oss den finska gränsen. Strax innan gränsen slog vi läger för natten och träffade ett tyskt par som även de åkte runt i en Land Rover Defender. Jag fick nytta av mina kunskaper i tyska och vi njöt av värmen kring lägerelden och blev bjudna på en rykande het Irish Coffee.
   
    
På vår väg söderut genom Finland passerade vi sjön Inarijärvi. Vi passerade även "Tomtens" hem i Rovaniemi. När vi kom till Kemi svängde vi vänster och följde Bottenvikens kust. Längs kusten passerade vi bland annat städerna Oulu, Raahe och Jakobstad. 

Vi tog sikte mot öster igen och hamnade i staden Koupia som ligger mitt i tusen sjöars land. Därefter åkte vi till Joensuu för att sedan följa den ryska gränsen mot Lappenranta och sedan ett stop i huvudstaden Helsinki för lite shopping. I Turku körde vi på färjan till Åland där vi gjorde några stopp på öarna innan vi åter körde i land på svensk mark efter cirka 6 veckor i Defendern. Nu har vi i princip avverkat hela Nordens yttre gränser så nästa år får vi utforska Europa. 
   

Kommentarer
Postat av: Bob Okal

I like the landscape in North cape.But i believe it must be very cold there especially in winter.But i believe it is a nice place to be!!!Is it part of Lapland?



Bob

2010-10-21 @ 08:40:15
Postat av: Bob Okal

I like the landscape in North cape.But i believe it must be very cold there especially in winter.But i believe it is a nice place to be!!!Is it part of Lapland?



Bob

2010-10-21 @ 08:43:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0